O zriadenie kasína v meste majú záujem tri spoločnosti

18.11.2011 Humenné

Humenné 18. novembra (TASR) - Primátorka Humenného Jana Vaľová (Smer-SD) dala podpísaním všeobecne záväzného nariadenia (VZN), o ktorom hlasovali poslanci mestského zastupiteľstva na svojom zasadnutí 9. novembra, súhlas s obmedzením hazardu na pôde mesta. Od júna budúceho roka by nemali mať miestne pohostinstvá, reštaurácie či herne možnosť prevádzkovať vo svojich priestoroch výherné prístroje a ďalšie technické zariadenia.
\"Cieľom obmedzenia hazardných hier na území mesta je, aby tí, ktorí častokrát poberajú len sociálne dávky či minimálnu mzdu, nemali jednoduchý prístup k tomu, aby ich prehrali na prvom rohu. Záujmom mesta je obmedziť prístup k automatom existujúcim hráčom, ako aj znížiť možnosť získania závislosti potenciálnym hráčom,\" zdôraznila na margo podpísaného VZN Vaľová.
Zákaz sa bude konkrétne vzťahovať na prevádzkovanie hazardných hier prostredníctvom výherných prístrojov, hazardných hier prevádzkovaných prostredníctvom technických zariadení obsluhovaných priamo hráčmi alebo prevádzkovanými prostredníctvom telekomunikačných zariadení, ako aj videohry.
Na základe rozdielnych počtov zaprezentovaných poslancov pred hlasovaním a poslancov, ktorí nakoniec odobrili toto VZN 9. novembra, podrobila výsledok hlasovania primátorka mesta právnej analýze. Nebolo totiž celkom jasné, či návrh získal alebo nezískal dostatočnú trojpätinovú podporu poslancov MsZ.
\"Stanovisko právnikov k hlasovaniu o VZN o obmedzení hazardných hier na území mesta Humenné je kladné, čo znamená, že primátorka nemá možnosť VZN nepodpísať,\" komentovala výsledok právnej analýzy hovorkyňa magistrátu Slavěna Vorobelová.
Či bude možné hazardné prístroje prevádzkovať po 1. júni 2012 napríklad v kasínach, ktoré zatiaľ v meste nie sú, Vorobelová odpovedala, že to, aké zariadenia možno prevádzkovať v takýchto priestoroch, upravuje zákon číslo 228/2011 Zbierky zákonov, ktorým sa mení a dopĺňa zákon číslo 171/2005 o hazardných hrách. Zároveň však dodala, že o budúce prevádzkovanie hazardných hier v Humennom pod strechou kasína má v súčasnosti záujem viacero podnikateľských subjektov.
\"Mesto Humenné vydalo v auguste v zmysle zákona o hazardných hrách vyjadrenie mesta k umiestneniu kasína na svojom území. Toto vyjadrenie tvorí súčasť žiadosti o udelenie licencie na prevádzkovanie hazardných hier v kasíne, ktoré vydáva ministerstvo financií,\" vysvetlila Vorobelová s tým, že k dnešnému dňu prejavili záujem o zriadenie kasína na území mesta celkovo tri firmy.
 

Vyberte región

mark